Biden Anlaşmazlıkları Giderebilecek mi?

21 Kasım 2014

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türkiye ziyareti öncesinde dış politika uzmanları iki ülke arasındaki ilişkileri, görüş ayrılığı yaşanan konulara ilişkin beklentileri Amerika'nın Sesi'ne değerlendirdi.

Türkiye ile ABD ilişkilerinde Suriye ve Irak ekseninde Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın İstanbul ziyaretiyle “uzlaşma” olabileceği beklentisi şimdilik düşük görülüyor. Dış politika uzmanlarından Prof.Dr. Mustafa Aydın, “Türkiye-ABD arasında görüş ayrılığı sürecek” tespitinde bulunurken; Prof. Dr. Beril Dedeoğlu ise, aslında iki ülke arasında uyum sorunu olmadığını savunuyor.

Türkiye ile ABD arasında özellikle Suriye merkezli görüş ayrılıkları son dönemde sıkça medyaya yansıdı. Suriye’deki Beşar Esat rejimine karşı takınılacak tutum ve terör örgütü Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) oluşum sürecinde Türkiye’nin rolü olduğu iddiası gibi başlıklar nedeniyle iki ülke arasında zaman zaman gerginlik hissedildi. ABD ile Türkiye’deki yetkililer tarafından kamuoyuna dönük mesajlarda karşılıklı suçlamalar da yaşandı. Son olarak ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Türkiye’yi IŞİD’e yardım etmekle suçlayan açıklaması ve ardından yanlış anlaşıldığını belirtmesi tartışma yaratmıştı. Bu konunun ardından Joe Biden, ilk defa, hafta sonunda İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Ahmet Davutoğlu ile görüşmelerde bulunacak.

ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın ziyareti öncesinde iki ülke arasındaki ilişkileri Amerika’nın Sesi’ne değerlendiren Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın şunları söyledi:

“Son dönemde Türkiye – Amerikan ilişkileri zor bir dönemeçten geçiyor. Türkiye’nin yakın çevresindeki sorunlarda iki ülke arasında görüş ayrılıkları var. Bunu gidermek için çaba harcandığı görülüyor. Ama gelinen noktada Irak-Suriye-IŞİD bağlamında baktığınızda karşı tarafa kabul ettirebileceği makul bir politika ortaya koyamadığını görüyorum. Başkan Yardımcısı’nın ziyareti gerçekleşmek üzere ama halen iki ülke arasında tam bir mutabakat sağlanmış değil."

(Amerika'nın Sesi, 21.11.2014)

Yazının devamı için tıklayınız...