İki ülkenin gençleri, ülkeler arasında çözümlere sorun arıyor

15 Aralık 2016

Bu yıl ikinci kez düzenlenen “Türk-Yunan Genç Liderler Sempozyumu” Kadir Has Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti. Geçen yıl Yunanistan’da düzenlenen etkinlik, iki ülkenin gençlerini buluşturmayı ve bu gençlerin iki ülke arasındaki sorunlara alternatif çözümler sunmasını amaçlıyor.

Türk ve Yunan öğrencilerin, sivil toplum örgütü çalışanlarının, akademisyenlerin katılımı ile gerçekleşen sempozyumun konuşmacıları, KHAS Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, KHAS Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Dimitrios Triantaphyllou ve KHAS Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Kostas Ifantis oldu.

Etkinlik sonrası mikrofonlarımıza konuşan Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın şunları söyledi:

“Aralarında çatışma ve gerginlik olan ülkelerde bu sorunları uzun vadeye taşımamak ve onlara çözüm getirebilmek için geleceğin lideri olacak gençlerin birbirini daha iyi tanıması gerektiği anlayışından yola çıkarak bu etkinliği düzenlemeye karar verdik. Çünkü çatışma dinamikleri ve güvenlik teorileri bu tür konularda esas problemin, tarafların birbirlerini tanımamaları, birbirlerinin pozisyonlarını tam anlamamaları hatta anlamak istememelerinden kaynaklandığını söylüyor.”

“SORUNLAR DEVLETLER, ÇÖZÜMLER HALKLAR ARASINDADIR”

Türk-Yunan ilişkilerinin uzun yıllar sorunlu bir şekilde devam ettiğini belirten Prof. Dr. Aydın, “Biz de, yaşadıkça, bu ilişkiye dahil oldukça ve katıldığımız uluslararası toplantılarda tarafların birbirlerini çok da iyi tanımadığını gördük. Akademik araştırmalar ise tarafların görüşmeye, konuşamaya başladıkça çözüm yollarının ortaya çıktığını gösteriyor. Meselenin bir başka boyutu ise sorunların genellikle devletler, çözümlerin halklar arasında olduğu gerçeği” diye konuştu.

ASIL HEDEF TÜRK VE YUNAN GENÇLERİ ARASINDA AĞ OLUŞTURMAK

Projenin asıl hedefini, “Birbirini tanıyan çok sayıda Türk ve Yunan genci arasında bir ağ oluşturmak” olarak açıklayan Prof. Dr. Aydın şöyle devam etti:

“Bu gençler kendi ülkelerinde daha sonra önemli noktalara gelecekler ve birbirleriyle konuşmaya, iş birliği yapmaya devam edecekler. Bu yüzden iki ülke gençleri arasında ilk hedefimiz bir ağ oluşturmaktı. İkinci olarak ise iki tarafı birbirlerine anlatmaya çalıştık. Bunu geçen sene yaptık ve daha sonra sosyal medyadan takip ettik. Gördüğümüz kadarıyla kurulan ağda yer alanlar birbirleri ile görüşmeye devam ediyorlar. Bu konuda başarılı olduk diyebiliriz.”

Bu röportaj 15.12.2016 tarihinde DHA sitesinde yayımlanmıştır.